Український шоколад та все для хліба. Як працює Zeelandia в Україні

03 травня 2023, 05:25 3725

Українська Zeelandia привносить власні технологічні рішення та ноу-хау в роботу міжнародної однойменної групи компаній. Оскільки Zeelandia досі залишається сімейним бізнесом, локальні виробництва мають більше свободи, але й більше відповідальності щодо своїх рішень. Головне, що об’єднує компанії по світу, — це високі вимоги до стандартів якості.

Про роботу української дочірньої компанії Zeelandia, знак якості продукції та соціальні проєкти AgroPortal.ua розповіли керівник відділу маркетингу Світлана Павліна та маркетолог Тетяна Граждан.

Все почалося з рецепту сухарів

Zeelandia заснована у 1900 році на одному з нідерландських островів у м. Зіерікзей. Компанія має статус «Королівська» через те, що у 1953 році через сильну повінь острів затопило, внаслідок чого загинуло багато людей, і Zeelandia, не залишившись осторонь, вклала багато зусиль і коштів на відновлення міста та економіки. 

Все почалося з рецепту сухариків, який передався у спадок містеру Дулеману, та з яких почався бізнес. Наразі у глобальній компанії працює близько 3200 людей по всьому світу, дочірні підприємства у 27 країнах світу, експорт — більше ніж у 100 країн. 

В Україні компанія відзначатиме 20 років на ринку. Офіс та виробництво знаходяться у м. Бровари (Київська область). На початках Zeelandia імпортувала продукцію з Нідерландів, Німеччини та Польщі. З 2008 року зароблені в Україні кошти почали реінвестувати у будівництво власного заводу. Зараз на підприємстві працюють 150 осіб, торгові представники є майже в усіх областях країни. 

Про виробництво та український шоколад

Оскільки українському офісу лише 20 років, тоді як глобальній компанії — 122, під час будівництва заводу в Броварах було враховано досвід як нідерландців, так інших європейських «сестер». Компанія має власні лабораторії, оснащені сучасним унікальним обладнанням, що контролює якість вхідної сировини та готової продукції.

Наразі на українському заводі є декілька ліній виробництва: 

  • 2008 р. — виробництво сухих сумішей для хлібобулочних та борошняних кондитерських виробів;
  • 2010 р. — виробництво начинок, гелів, цукрової глазурі, джемів;
  • 2015 р. — відкриття нової дільниці з виробництва сухих сумішей та складу готової продукції;
  • 2019 р. — виробництво шоколаду та кондитерської глазурі, а також шоколадних начинок, яке серед усіх заводів світу Zeelandia є лише в Україні. 

Зараз у компанії є плани на експорт української глазурі та шоколаду до Європи. Виробництво та офіс знаходяться на етапі розширення.

Компанія працює у B2B сегменті, пакування продукції підлаштоване під аудиторію виробників кондитерських та хлібобулочних виробів. Zeelandia в Україні дотримується всіх українських та європейських законодавчих норм під час виробництва харчових продуктів. Підприємства компанії у всьому світі працюють згідно вимог HACCP та сертифіковані відповідно до вимог міжнародних стандартів ISO 9001, BRC, IFS, FSSC 22000. Zeelandia в Україні сертифікована згідно вимог стандарту FSSC 22000.

Портфоліо компанії на сьогодні має три групи товарів: 

  • хліб та здоба (суміші, поліпшувачі, зернові суміші, закваски);
  • кондитерська група (борошняні суміші, начинки, покриття);
  • антиадгезійні засоби (змазки для форм, змазки для обладнання: тістоподільного, формувального, хліборізок, обладнання для змазок). 

Працівники української Zeelandia

Постійне вдосконалення та пошук креативних ідей для успішного ведення бізнесу клієнтів — це про Zeelandia. І міжнародний конкурс Masters of Pastry — яскравий тому приклад.

Конкурс «Майстер-шеф від Zeelandia» — це змагання для професіоналів-кондитерів з усього світу, який спрямований на те, щоб отримати натхнення для створення власної переможної випічки, торта або кондитерських виробів, повних чудових смакових відчуттів, якими можна насолодитися.

Цього разу конкурс Masters of Pastry зібрав разом кондитерів Zeelandia з Європи, включаючи і Україну. Учасники змагання працювали над конкурсними завданнями та створили свої кондитерські шедеври на основі ринкових трендів здорової кондитерки та представили журі свої фірмові рецепти на концептах Натіва (Nativa) та Веганство (Vegan) від Zeelandia.

Кондитер від Zeelandia Україна Юлія Коноплицька отримала величезний досвід від участі в конкурсі та привезла багато цікавих ідей. Її вироби — тарт «Рубіновий талісман» та снек «Сонячний день» — отримали безліч позитивних відгуків. На сьогодні Юлія є амбасадором здорової кондитерки та має в своєму портфоліо безліч рецептур різноманітних виробів та цікавих технік.

Компанія має змогу запозичити досвід по всьому світу і адаптувати під наші реалії. З іншого боку, ноу-хау українського офісу активно використовують сестринські компанії та їхні клієнти. До прикладу, саме зееландійські інженери з України сконструювали автоматичні пристрої для нанесення змазок на хлібні форми та листи. І вже такими розробками українська інженерна служба ділиться з міжнародними компаніями-виробниками хліба. 

Близько 300 нових рецептур розробляє команда технологів Zeelandia в Україні для того, щоб показати клієнтам, у який спосіб можна використовувати продукцію. Окрім того, можуть надавати маркетингову консультацію для просування продукції. 

Ми говоримо своїм клієнтам, що Zeelandia — це ваш безкоштовний R&D центр на аутсорсі.

З початком війни зупинялося виробництво, та не зупинялися постачання клієнтам і соціальна робота

Всі інгредієнти для виробництва — від українських постачальників. Завжди є декілька постачальників одного продукту. Цього вимагає сертифікація, монополіста не може бути, щоб бізнес в жодних ситуаціях не зупинився. Основною сировиною на заводі є цукор, олія, борошно. 

Оскільки бойові дії наприкінці лютого – в березні 2022 року знаходились за декілька кілометрів від офісу, виробництво зупинилось. Проте не зупинили відвантаження та доставку готової продукції всюди, де було можливо. У квітні почали збирати назад працівників, зв’язуватись із постачальниками. По деяких товарах довелось шукати нових через те, що виробництва були розбиті чи пошкоджені. До прикладу, питання постало щодо пакування, оскільки виробник знаходився у Чернігові й зазнав значних пошкоджень. 

Не зупинилась соціальна робота — з 25 лютого лабораторія компанії Zeelandia в Україні почала працювати як пекарня, до неї приєдналась Голландська пекарня 21.3. Працівники компанії та небайдужі жителі упродовж перших 58 днів війни випікали свіжий хліб, варили перші страви, аби забезпечити їжею місцевих жителів, ЗСУ та працівників критичної інфраструктури Броварів і району. 

Сьогодні Bake4Ukraine фокусується на залученні міжнародних ресурсів для відновлення постраждалих від війни пекарень та підтримки новостворених хлібопекарських виробництв, що забезпечуватимуть харчову безпеку в своїх територіальних громадах. 


Наталія Помянська, AgroProtal.ua