Кожен аграрій «по-своєму» намагається «витиснути» з гектара по максимуму

17 серпня 2017, 10:05 3732

Кожен аграрій намагається «витиснути» з гектара по максимуму. Проте всі роблять це «по-своєму»: хтось із року в рік вирощує соняшник по соняшнику, інші намагаються впроваджувати нові «суперприбуткові» культури, ще хтось застосовує «особливі» дорогі технології.

Таку думку висловлює директор ТОВ «Жива Нива» Олексій Язиков.

За його словами, при цьому часто у результаті виходить так: «високі врожаї отримати вдалося, а от прибутку хотілося б більшого, оскільки витрати на вирощування продукції виявляються колосальними». 

«На початку діяльності — з 2002-го по 2006 роки моє підприємство працювало фактично у збиток. Отож саме економічні чинники спонукали змінити спосіб господарювання. Я почав обирати методи, що дозволяють з меншими витратами отримати більший прибуток. Із цього приводу постійно експериментував. Спочатку спробував перейти на систему ноу-тілл — і не прогадав: отримував такий самий прибуток, як інші фермери, що застосовують оранку. Потім знайшов ще ліпший спосіб здешевити виробництво продукції — органічне землеробство», — ділиться досвідом Олексій Язиков. 

Разом з тим, він додає, що доводилося чути думки, що органіка — це якась страшенно складна справа: «мовляв, бур’янів із полів не вивести, високих урожаїв не отримати, та й хто за цю продукцію в Україні великі гроші дасть?!» 

«Для порівняння скажу: колись я практикував вирощувати й ГМО-сою (каюся) і тепер запевняю, що соя по органіці дозволяє мати навіть більшу врожайність, ніж генномодифікована, отож заробіток на ній кращий», — констатує він. 

«Я — людина відкрита, тому готовий поділитися, скільки заробляю. Витрати (включно з банківськими відсотками) на гектар у нас становлять 450 євро. Прибутковість бізнесу в середньому на сівозміну — 300 євро/га. На найгірших ґрунтах (фактично майже на піску) прогнозований прибуток становить до 200 євро. Середня врожайність сої — 28 ц/га, кукурудзи — 60, пшениці — 45–50 ц/га. До того ж показники врожайності щороку потроху зростають. Скептикам, які ставляться до органічного землеробства як до чогось «нереального», наведу кілька його переваг. Перша — попит на органічну продукцію активно зростає як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках (щодо нас, то ми реалізуємо продукцію в основному за кордон). Друга — перейшовши на органічне виробництво, фермер має можливість налагодити продаж продукції без посередників. Це тому, що замовники прагнуть контролювати виробництво продукції на всіх етапах й особисто спілкуватися з виробником», — розказує Язиков. 

«Час спливає дуже швидко, — веде далі господар. — Я от розписав сівозміну на 6 років. Зважив на свій вік — тоді матиму вже 48… То хіба в нас ще є час роздумувати й вагатися? Зволікатимете — не встигнете реалізувати ті ідеї, що допоможуть розвиватися й добре заробляти».


AgroPortal.ua за матеріалами AgroTimes