За інформацією Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації, дослідження показують, що після потрійного промивання порожньої тари з неї видаляються до 100% залишків хімічних речовин, які є водорозчинними або утворюють емульсії.
Існує великий асортимент вбудованого і окремого обладнання для потрійного промивання тари, але воно може бути зроблене і вручну виконавши наступні кроки:
1. Наповніть контейнер на чверть чистою водою.
2. Надійно закрутіть кришку, потрусіть та переверніть контейнер щонайменше 30 секунд щоб вода потрапила у всі щілини всередині контейнера та у кришку.
3. Вилийте воду з контейнеру в пристрій для її застосування чи змішувальний бак.
Повторіть цю процедуру ще щонайменше ще двічі для повного очищення контейнера.
Надзвичайно важливо після потрійного промивання проколоти тару. Цим самим ви унеможливлюєте її повторне використання. Адже дуже часто фіксуються випадки, коли використана тара збирається «ділками» не для утилізації, а з метою її повторного використання для виготовлення фальсифікату. Саме тому тричі промита і проколота тара — це важливий крок до зменшення обсягів фальсифікованих ЗЗР, які потрапляють на ринок.
Чому так важливо тричі промивати тару?
Потрійне промивання у більшості розвинутих країнах світу є одним із базових понять системи поводження із ЗЗР у цілому. Після потрійного промивання, будь-які екологічні ризики при транспортуванні, зберіганні або переробленні таких відходів майже повністю нівелюються.
Окрім того, така практика має й економічні вигоди, оскільки після промивання рідина виливається в бакову суміш. Завдяки цьому фермер максимально використовує препарат, за який було сплачено гроші.
N.B. Небезпечна тара, або Як фальсифікатори отримують доступ до оригінальних пестицидів
Варто додати, що потрійне промивання надзвичайно важливе для розвитку економіки замкненого циклу, оскільки тричі промиту тару після переробки можна використовувати повторно (у вигляді технічних шлангів низького тиску, пластикової огорожі, каналізаційних люків і т.д.).
Перекласифікація тари у безпечну
Необхідно зазначити, що ФАО рекомендує класифікувати тричі промиту тару як безпечну. Насьогодні такі країни як Греція, Румунія, Латвія, Словенія, Кіпр, Швеція, Німеччина, Австрія, Франція, Ірландія, Бельгія і т.д. на законодавчому рівні класифікують тричі промиту тару з-під ЗЗР як безпечну. Завдяки перекласифікації тричі промитої тари у безпечну стає можливим суттєве здешевшання логістики її перевезення (яка складає до 60% витрат на утилізацію), а також з’являється можливість швидкої розбудови мережі пунктів збору (які не потрібно ліцензувати як пункти збору небезпечних відходів).
На превеликий жаль, в Україні на державному рівні поки відсутнє бачення щодо розробки загальнонаціональної програми розвитку системи потрійного промивання тари з-під ЗЗР. Відповідно, уся тара з-під ЗЗР класифікується як небезпечна і потребує належного підходу.
Що робити з тарою в Україні?
У рамках проєкту «Агро Варта» Агрохімічним комітетом Європейської Бізнес Асоціації були відібрані ліцензіати, які мають належне обладнання та інфраструктуру для збору, перевезення та переробки тари з-під ЗЗР. Деталі тут.
AgroPortal.ua за матеріалами ЄБА