Картопляний ринок України, результати 2016 року

06 лютого 2017, 07:00 7167

У світі лише 5 країн виробляють понад 20 млн т картоплі щороку. За даними FAO, це Китай (95 млн т), Індія (45 млн т), Росія (30 млн т), Україна (22 млн т) та США (20 млн т). У 2016 р. виробництво картоплі в нашій країні склало 21,7 млн т, що на 4% більше за показник попереднього року.

«Передумови для росту валового збору — збільшення площ на 2%, до 1,3 млн га, та врожайності на 3%, до 16,6 т/га», — зауважує експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Євгеній Дворнік.

За його словами, частка сільськогосподарських підприємств у загальній структурі виробництва складає 2%, або 0,4 млн т.

«Низький рівень промислового виробництва є основною проблемою, адже низька пропозиція якісної продукції стимулює ріст цін. Також відсутність розвиненого промислового виробництва обмежує експорт через те, що картопля, вирощена в господарствах населення, не відповідає вимогам/стандартам, які можуть висувати переробні підприємства», — наголошує експерт.

Варто також зауважити, що одна четверта (27%) від всього виробництва картоплі в сільськогосподарських підприємствах припадає на Чернігівську область, 14% — Житомирську, 12% — Київську.

 

Про ключові тенденції на світовому ринку картоплі, основні виклики сектору, нові технології для створення доданої вартості та перспективи українського картоплярства провідні експерти будуть говорити під час VIII Голландсько-українського форуму з професійного картоплярства, який відбудеться 15 лютого 2017 року в рамках ділової програми міжнародної виставки «Фрукти. Овочі. Логістика 2017».