Зниження закупівельних цін на свинину в червні відбилося на роздрібі

11 липня 2024, 13:56 948

Травневе підвищення цін на свинину не «закріпилося» у червні, тож роздрібні середні ціни на охолоджені м’ясні напівфабрикати зі свинини були в середньому на 1% дешевшими, ніж місяцем раніше.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Як зазначається, протягом червня охолоджене м’ясо свиней було доступнішим для українців, ніж наприкінці весни. Так, середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини у перший місяць літа була на 0,9%, або 1,8 грн/кг нижчою, ніж у травні, та склала 191,9 грн/кг. Утім, не всі м’ясні частини подешевшали. 

«Хоча середні ціни на свинину в червні знижувалися, цінники далеко не усіх напіфабрикатів відреагували однаково. Так, наприклад, лопатка та тазостегнова частина знизилися в ціні найбільше — на 2,3% та 2,8% відповідно. Зіміна цін преміальніших вирізки і корейки була практично непомітною, адже середня ціна за місяць скоригувалася на 0,3%, або у межах 1 грн/кг. Натомість найзатребуваніша в пікніковий сезон частина — ошийок, навпаки, подорожчала за підсумками червня на 1,6%», — уточнили в асоціації.

«Окрім зниження закупівельних цін на свинину (-10% проти середньої позначки у травні), вплив на ціни на прилавку має і низка інших чинників, зокрема і додаткові витрати, пов’язані з адаптацією торговельних точок до відключення електропостачання. Так, за відгуками постачальників закладів роздрібної торгівлі, не усі з них змогли адаптуватися до форс-мажорних обставин роботи. Утім, вже наприкінці місяця більшість гравців ринку призвичаїлися до нових реалій та організували свою роботу відповідно», — додають в АСУ.

Галузеві аналітики також відзначили, що зниження цін на свинину синхронізувалося з аналогічною динамікою цін на курятину (-0,8% проти середньої ціни у травні), тоді як яловичина додала 5%.