Виробництво біоетанолу стимулює постачання української свинини на глобальний ринок

14 червня 2024, 12:45 2694

Україна суттєво зменшила виробництво свинини, а це та додана вартість, яка б приносила бюджету мільярди євро.

Про це заявив виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко на форумі «Зерно. Свині. М’ясо».

propData.content.image
Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі»

Варто розглядати питання виробництва біоетанолу, адже це, перш за все, великий ресурс для галузі свинарства, це доступні корми. Наприклад, Китай щороку купує в України 7-9 млн т кукурудзи, переробляє її на біоетанол і використовує в бензинах, а відходи згодовує свиням. У такий спосіб отримує відразу кілька доданих вартостей. 

На думку Миколи Бабенка, Україні нічого не заважає також реалізувати цей сценарій. До того ж донедавна законодавча база не вимагала від виробників і постачальників бензинів, аби там містилася частку біоетанолу. Зараз відповідні зміни відбулися, і це дає дешеві корми для свиней. 

Виконавчий директор асоціації також відмітив, що конкуренція на внутрішньому ринку між видами м’яса буде, і це нормально. Але якщо ми йдемо в ногу з технологічним прогресом, то свинина матиме собівартість значно меншу, ніж зараз, завдяки відходам біоетанолу. Відповідно, це великий резерв для внутрішнього ринку і для конкуренції між видами м’яса, а також — великі можливості для заробітку та постачання свинини на глобальний ринок.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua