Виробництво продукції тваринництва у 2025 році зросте проти попереднього року на 1,5% — до 216,6 млрд грн (у постійних цінах 2021 року).
Такий прогноз озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ННЦ ІАЕ) академік НААН Юрій Лупенко, говориться у повідомленні установи.
За його словами, 2025 року прогнозується збільшення проти торішніх показників обсягів продукції вирощування худоби і птиці — на 3,1%, зокрема, завдяки зростанню обсягів продукції вирощування свиней та птиці.
«Незважаючи на втрати та виклики воєнного стану, спричинені повномасштабною агресією рф проти України, у 2025 році завдяки нарощуванню поголів’я в усіх категоріях господарств на 1,0% (зокрема, на підприємствах — на 2,6%) виробництво птиці зросте проти показників мирного 2020 року на 6,2%, перевищивши водночас результат 2024 року на 5,5%», — поінформував Юрій Лупенко.
За оцінками науковців, обсяги виробництва свинини внаслідок зростання реалізації продукції у живій масі збільшаться порівняно з 2024 роком на 4,6%, зокрема, на підприємствах — на 4,1%, а у господарствах населення — на 5,5%.
При цьому внаслідок скорочення поголів’я великої рогатої худоби (без корів) на 4,3% очікується суттєве зменшення виробництва м’яса ВРХ (-12,3 %).
Також внаслідок скорочення поголів’я овець і кіз (-6,8%) прогнозується спад виробництва м’яса цих тварин (-8,3%).
Обсяги виробництва молока залишаться майже на рівні 2024 року (-0,5%), хоча поголів’я корів продовжить зменшуватися (-6,0%).
Яєць буде вироблено на 0,9% більше, ніж торік.
Загалом, за прогнозом науковців ННЦ ІАЕ, 2025 року виробництво валової продукції тваринництва збільшиться проти минулого року на 1,5%, що свідчить про відновлення довоєнних тенденцій розвитку тваринництва після різкого спаду внаслідок збройної агресії рф проти України, тимчасової окупації її територій та воєнних дій.
«За умов нарощування поголів'я всіх видів тварин та птиці, насамперед у спеціалізованих підприємствах, що мають більший потенціал до нарощування продуктивності та забезпечення якості, 2025 рік має перспективу закласти підвалини для стабілізації відновлюваного функціонування галузі тваринництва», — підсумував Юрій Лупенко.