Свинарі очікують пожвавлення попиту перед Великоднем

17 квітня 2022, 09:21 2099

Наближення великодніх свят підігріває цінову ситуацію на ринку живця.

Хоча регіональна розбіжність цін на свиней забійних кондицій зберігається, оператори відзначають пожвавлення торгівлі цього тижня, говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Як зазначається, ціни на свиней збереглися в межах регіональних діапазонів попередніх тижнів. Однак у ході торгів минулого тижня котирування значної частки виробників свинини укріпилися, додавши 0,5-1,5 грн/кг. При цьому оператори відзначили підвищений попит на додаткові товарні партії: відповідні запити від колишніх та нових контрагентів лунали ще на початку тижня.

«Представники м’ясопереробної галузі підтверджують активізацію торгівлі цього тижня. Зокрема, відчутне пожвавлення попиту як з боку виробників м’ясних виробів, які активно готуються до Великодня, так і з боку кінцевого споживача. Крім цього, м’ясопереробники з центральних областей відзначають, що населення поступово повертається на нещодавно звільнені території Київщини та Чернігівщини. На їхню думку, це не тільки сприяє активізації споживання м’яса в регіоні, а дещо вирівнює співвідношення попиту та пропозиції свинини в межах країни та формує передумови для поступової консолідації цін на ринку свинини», — пояснюють експерти. 

Щодо очікувань на передвеликодній тиждень, то і виробники, і переробники вважають, що деяка активізація торгівлі має відбутися. 

«Більшість переконана, що святкового ажіотажу чекати не варто, але очікуване пожвавлення оцінюють від +10 до +30% від середньої реалізації свинини останніх тижнів. З огляду на активність заготівельників та очікуваний приріст кінцевої реалізації, виробники свинини очікують на подальше укріплення закупівельних цін», — підсумували в асоціації.