Названо причини втрат у бджільництві під час війни

27 квітня 2022, 17:10 8387

Через війну, розв’язану росією проти України, значних втрат зазнає, зокрема, вітчизняне бджільництво. Це пов’язано з цілою низкою факторів: руйнування пасік внаслідок обстрілів та свідомого знищення окупантами; неможливість догляду за вцілілими пасіками через окупацію територій чи бойові дії; скорочення посівних площ під соняшник та заміна їх на злакові, які не є медоносами.

«У цей воєнний час важлива максимально ефективна комунікація та взаєморозуміння між агровиробниками та пасічниками, щоб і захистити бджіл і забезпечити виробництво усіх видів сільгосппродукції», — повідомляють у Мінагрополітики.

З огляду на й так складну ситуацію в цій галузі, міністерство розробило рекомендації для аграріїв та пасічників щодо попередження отруєння бджіл, зокрема щодо транспортування, зберігання та застосування засобів захисту рослин.

  • Правило для аграріїв — не використовувати фальсифіковані пестициди та агрохімікати та дотримуватись усіх норм застосування засобів захисту рослин, враховуючи їхній ступінь небезпеки для бджіл.

Аграрії мають повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин за три доби. Це заборонено робити без наявності допуску (посвідчення) на право використовувати пестициди й агрохімікати.

  • Правило для пасічників — ізолювати бджіл у вуликах в разі застосування ЗЗР або вивезти пасіку в безпечне місце.

Інформувати органи самоврядування про перевезення (кочівлю) пасіки. Якщо такі перевезення припадають на комендантську годину, обов’язково узгоджувати дії з військовою адміністрацією та поліцією.

Детальніше про рекомендації за посиланням.