Про це заявив відомий експерт у свинарстві з Канади Саймон Грей, говориться у повідомленні Асоціації свинарів України.
«Перед сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати населення планети, що зростає, а також заповнити «пробіли» у виробництві, спричинені вимогами до добробуту тварин та жорсткими екологічними нормами (ЄС). Відтак, свинину треба десь виробляти. В України, як держави, яка знаходиться у «зерновому поясі» Європи є для цього всі можливості. Як швидко це станеться — залежить від політичної та економічної стабільності в країні», — додав пан Грей.
Крім того, він назвав ключові виклики, з якими зіштовхується свинарство України та світу:
1. АЧС. Активне поширення хвороби вносить сум'яття та непевність у роботу операторів свинарської галузі. До всього, наразі не існує дієвої вакцини проти АЧС.
2. Брак кваліфікованих кадрів. У деяких регіонах відсутність працівників є лімітуючим фактором для побудови нових свинокомплексів. В інших, хоча кандидатів і достатньо, вони мають низький рівень професіоналізму. «Часто, різниця між середньостатистичним та найкращим господарством — значна, зокрема й через працівників. Відтак, є потреба покращувати кваліфікацію персоналу, адже від цього залежить успіх виробництва», — відзначив експерт.
3. Брак висококласної генетики. Багато ферм намагаються вирішувати генетичні питання своїми силами — запускають внутрішні програми тощо. Та всі вони значно менш ефективні ніж закупівля високоякісної генетики.
4. Лобіювання добробуту поголів'я. Регіони/країни, які встановили жорсткі правила щодо благополуччя с.-г. тварин, як правило, мають високу вартість виробництва такої продукції, але недостатньо споживачів, які готові платити більше за цей вид м'яса. Встановлення жорсткіших правил щодо добробуту «вилилося» у зниження виробництва свинини майже на 50%.
5. М'ясні якості свинини. Оскільки галузь тяжіє до виробництва дуже пісної свинини, то «завоювати ринок із продуктом, якість якого «не дуже» — доволі складно», — підсумував експерт.