Українські експортери яловичини у січні-травні 2023 року відвантажили 9,6 тис. т продукції на суму $38,1 млн що, відповідно, в 3,6 та 2,6 раза більше, ніж торік.
Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Травень став найбільш результативним місяцем — за кордон продано 2,5 тис. т, що на 42% більше, ніж у квітні.
Зазначається, що найбільшими імпортерами української яловичини були: Китай — 5,80 тис. т, Узбекистан — 1,04 тис. т, Азербайджан — 1,06 тис. т, Казахстан — 590 т.
«З початком повномасштабної війни можливості експортувати м’ясо та м’ясопродукти з України дуже ускладнилися. До війни частка перевезень яловичини автомобільним транспортом складала лише 22,4% (77,6% експортувалось морем). Однак навіть за таких складних умов географія постачань не змінилась. Якщо українські експортери будуть продовжувати постачання на тому ж рівні до кінця року, то ми зможемо наблизитись до обсягів 2021 року», — прогнозує аналітик УКАБ Максим Гопка.
Водночас для українського ринку яловичини є важливим вихід на європейські ринки збуту, адже через закриті порти логістика дуже дороговартісна, що не дає галузі працювати ефективно.
«Через те, що ціни на яловичину в країнах ЄС знаходяться на високому рівні, споживання цього виду м’яса населенням поступово скорочується, і ця тенденція продовжиться в наступні роки, що підтверджується в прогнозі Європейської комісії. Передбачається, що виробництво яловичини в 2023 році може скоротитися на 1,6%, і це триматиме ціни стабільно високими й надалі», — прогнозують експерти.