Зерновий коридор постійно стикатиметься із затримкою інспекцій

15 травня 2023, 12:49 1451

Подовження дії «зернової угоди» прагнуть усі сторони переговорів, навіть росія, яка намагається продавити певні рішення на свою користь.

Про це в інтерв’ю The Ukrainian Farmer розповіла експерт зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко, пише AgroTimes.

«Ба більше, у рф накопичилася велика кількість зерна: частково за рахунок власного врожаю, а частково — за рахунок вкраденого українського. І те, що Україна обмежена у імпорті, розширює для росії географію експорту збіжжя, в тому числі в країни Африки», — зауважила вона.

За словами експерта, свої інтереси є і в Туреччини, й ООН опікується продовольчою безпекою. Тобто зацікавлених сторін більше, й вони мають доволі потужні позиції. Тому фахівець має стриманий оптимізм щодо подовження роботи зернового коридору, адже кінець кінцем сторони домовляться.

«Інша справа — ефективність роботи інспекційних комісій через затягування перевірок російською стороною, яка вигадує будь-які приводи, починаючи з браку катерів, які мають проводити інспекцію, закінчуючи необхідністю святкувати католицькі, православні та мусульманські свята. Тому в умовах зернового коридору ми будемо постійно стикатися із затягуванням роботи інспекцій. Це та реальність, з якою нам поки доведеться жити», — підсумувала Єлизавета Малишко.