Зерновий коридор: нужденні країни Африки отримали 1 млн т української пшениці

30 березня 2023, 08:38 1255

Україна може наблизитися до довоєнних показників експорту пшениці до таких нужденних країн, як Ефіопія, Кенія та Ємен.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

За 9 місяців маркетингового року Україна вже відправила 293,3 тис. т пшениці до Ефіопії, що покриває 20% імпортних потреб країни в цій культурі. Річна потреба становить 1,5 млн т (дані USDA). До війни показник відправок української агропродукції до цієї країни становив 35% їх закупівель. 

«На 13% (283 тис. т) за сезон Україна змогла покрити імпортні потреби Кенії. Цей показник є близьким до довоєнного: тоді наша країна забезпечила Кенію на 16% від її потреб. Щорічно, аби прогодуватися, їм необхідно завозити 2,2 млн т пшениці», — говориться у повідомленні. 

Через війну росії проти України найменше наразі вдалося покрити імпортні потреби Ємену: лише 216,1 тис. т із 3,8 млн т необхідних, що становить тільки 6%. У попередньому сезоні Україна відправила туди 700 тис. т, покривши потреби Ємену на 20%. 

«Загалом до нужденних країн (Ефіопія, Сомалі, Судан, Ємен тощо) за час роботи зернового коридору було відправлено майже 1 млн т пшениці. А до Африки за цей же період поїхало понад 3 млн т української агропродукції. У межах продовольчих гуманітарних програм ООН та Grain from Ukraine до країн, які потребують української агропродукції, відправлено 525,8 тис. т збіжжя», — говориться у повідомленні.