Земельну реформу в Україні потрібно прискорювати, а не відкладати

01 грудня 2023, 09:21 1930

Земельну реформу в Україні потрібно посилювати і прискорювати, а не відкладати через війну.

Таку думку під час публічної дискусії «Ринок земель в Україні: стан, ефективність, прозорість» висловив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

За словами урядовця, від самого початку було обрано робочий та ефективний варіант відкриття і функціонування ринку землі, хоча свого часу це й викликало бурхливі дискусії.

«Реформа дуже прозора: все, що відбувається з ринком землі, видно щодня в усіх реєстрах, до роботи яких ні в кого немає жодних запитань. Із самого початку унеможливлено будь-які корупційні ризики. Адже законодавці не повелися на демагогію й популізм та не підтримали положень про першочергове право володіння для місцевої громади чи для держави, про необхідність величезної кількості погоджень тощо. Цього нічого немає. І, як показав досвід, ринок розумніший за чиновників та політиків, тож сам усе регулює», — наголосив Сольський.

Він нагадав, що для більшості українців — навіть тих, хто стежить за ситуацією в цій галузі, — майже непомітним було те, що за час втілення земельної реформи до неї кілька разів вносили законодавчі зміни, пов’язані, передовсім, зі спрощенням процедур.

«Відкладати, переносити «на потім» подальші кроки у межах земельної реформи не варто, навпаки — реформа має посилюватися», — переконаний міністр агрополітики.

Сольський підкреслив, що Україна у цьому питанні має швидше рухатися до поставленої мети. 

«У світі бізнесу сентиментами не думають. Ми повинні розуміти, що інвестиції сюди підуть не через те, що ми сміливі і когось перемогли. Бізнес не думає такими категоріями. У нас має бути прозоре законодавство і цікаве середовище для бізнеса. До того потрібно йти ще швидше у період війни... За інвестиції варто боротись зараз і не зупинятись ні на один день», — зазначив він.