Збитки від втрати землі під час війни: які фактори вплинуть на розрахунок

08 квітня 2022, 08:00 1787

В Україні розпочалась розробка методики визначення шкоди та збитків за втрати земельного фонду, які були завдані країні внаслідок збройної агресії російської федерації.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

За словами міністра агрополітики Миколи Сольського, під час розрахунку шкоди та збитків будуть враховуватись витрати на:

  • рекультивацію земель; 
  • збитки власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення; 
  • витрати на відновлення меліоративних площ; 
  • витрати на розмінування тощо.

«Велика частина земель, зокрема сільськогосподарського призначення, з меліоративною інфраструктурою зазнали значних пошкоджень, а їхні власники та користувачі — збитків. Це все має бути відшкодовано повною мірою, включаючи не тільки фактичні втрати, а й упущену вигоду. Для напрацювання інших показників та методики ми плануємо залучити найкращих фахівців із міжнародним досвідом», — підкреслив Микола Сольський.

Уточнюється, що шкода та збитки, завдані Україні внаслідок збройної агресії рф, визначатимуться за 15 напрямами: людські втрати та пов'язані з ними соціальні витрати; економічні втрати,  пов'язані з людськими втратами; військові втрати; втрати, пов'язані з забезпеченням публічної безпеки і порядку, боротьби зі злочинністю, забезпеченням безпеки дорожнього руху; втрати житлового фонду і об'єктів житлово-комунального господарства; втрати земельного фонду; втрати лісового фонду; втрати надр; втрати акваторії; збитки, завдані природно-заповідному фонду; втрати інфраструктури транспорту, телекомунікаційної мережі та зв'язку; втрати енергетичної інфраструктури; втрати культурної спадщини; економічні втрати підприємств; втрати установ та організацій.


Для довідки: 20 березня 2022 р. було ухвалено Постанову Кабінету Міністрів України № 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації».