Затверджено механізм придбання дешевого газу виробниками продуктів

12 січня 2022, 16:32 427

Джерело фото: interfax.ru

Кабінет міністрів України затвердив порядок проведення спеціальних торгів природним газом для виробників соціально значущої продукції.

Відповідна постанова була прийнята на засіданні уряду 12 січня 2022 р,, говориться у повідомленні Міністерства економіки.

Документ зобов’язує газодобувні компанії реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні у період дії карантину. Стартова ціна газу повинна відповідати ціні природного газу власного видобутку (до врахування рентних платежів) та може включати постачальницько-збутову надбавку (постачальницьку винагороду) не більше 24%.

Згідно з постановою, продавець газу зобов’язаний повідомити біржі граничну ціну продажу природного газу, яка буде максимальною для укладання біржової угоди по кожній з заявок не пізніше, ніж за 4 (чотири) години до початку проведення торгової сесії. У випадку невиконання цієї вимоги, стартова ціна продавця буде визначена як гранична.

Цінові ліміти, вище яких не може укладатись угода, будуть встановлені біржею на основі отриманої від продавця інформації.

«На спеціальні аукціони будуть допускатися компанії-виробники соціальних продуктів, що входять до списку Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також трейдери, які мають укладені договори з даними компаніями», — зазначають у міністерстві.

Для забезпечення чесної конкуренції, торги відбуватимуться в умовах анонімності (знеособлення) учасників-покупців. Газові аукціони відбуватимуться виключно у робочі дні.

За організаційними складовими торгів та дотриманням порядку процедури слідкуватиме комітет, до якого увійдуть представники від Мінекономіки, Міненерго та Мінагрополітики.

Оголошення про проведення торгів будуть розміщуватись на сайті уповноваженої біржі та міститимуть найменування продавців, стартову ціну, кількість та розміри лотів, крок торгів та умови постачання. Також повідомлення міститимуть інформацію про час та дату проведення торгів, розмір гарантійного внеску та порядок його сплати, порядок та кінцеву дату надання заявок на купівлю та іншу інформацію, що стосується торгів.

У січні 2022 року, за даними Мінекономіки, газовидобувні компанії мають продати близько 80 мільйонів кубометрів «блакитного палива» українського видобутку виробникам хліба, олії, яєць, курятини та борошна.

Раніше Всеукраїнська асоціація пекарів закликала Кабмін розблокувати газові аукціони для виробників соціально значущих продуктів, адже більшість підприємств закупили газ за високими цінами лише на першу половину січня 2022 р. Однак поставки газу за пільговими умовами декілька разів відкладалися. Неможливість придбати газ б’є по фінансовим показникам і може призвести до зупинки хлібопекарських підприємств.