Законопроєкт щодо реєстрації земельних угод пройшов перше читання

25 січня 2022, 12:58 554

Джерело фото: rada.gov.ua

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки» (№6199).

Відповідне рішення підтримали 249 народних обранців. 

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, мета законопроєкту — спрощення процедури вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення положень законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Земельного кодексу, Закону України «Про оренду землі», Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Голова парламентського комітету аграрної та земельної політики Микола Сольський перед голосуванням пояснив, що законопроєкт коригує питання, які виникли в результаті запуску земельної реформи. 

«Запущена земельна реформа віддала багато прав нотаріусам. Обсяг інформації, яку їм необхідно перевіряти під час оформлення земельних угод, досить суттєвий. Тому це здорожчує угоди. Насамперед це стосується невеликих земельних ділянок, які раніше не знаходились під мораторієм, але зараз підпали під обмеження. Тому, виходячи з позиції нотаріусів і сторін відносин, є необхідність спростити ці процедури. А в деякій частині (переважне право або відмова) документ підсилює регулювання, оскільки це необхідно для запобігання зловживань, а також рейдерським спробам», — зазначив він.