Єврокомісія врахує вимоги Польщі в торговельній угоді з Україною

30 січня 2024, 09:21 839

Єврокомісія підготувала рішення щодо продовження до 6 червня 2025 року торговельної угоди з Україною, яка передбачає низку обмежень для української агропродукції.

Остаточне рішення може бути прийнято 31 січня Колегією комісарів ЄС, повідомляє RMF FM.

Новий проєкт угоди передбачає кількісні обмеження на три продукти: український цукор, м’ясо птиці та яйця.

Комісар ЄС з питань сільського господарства Януш Войцеховський винесе на розгляд базовий період, який використовуватиметься для розрахунку обсягу квот для цих позицій. Він хоче, щоб у розрахунках враховували середнє значення за останні три роки — тобто дозволений імпорт цієї продукції з України в результаті зменшиться. Проте пропозиція, яка зараз «на столі», передбачає період із середини 2022 року до середини 2023 року, коли український експорт цукру та м’яса птиці вже значно зріс. Ця пропозиція передбачає з червня 2025 року збільшення обсягів українського цукру, птиці та яєць.

Згідно з проєктом угоди Україна ЄС, також буде введено дві захисні статті: одну звичайну та іншу для раптових потрясінь на ринку. Коли виникають перебої через український імпорт, наприклад, зерна, таке «аварійне гальмо» може бути активоване за запитом навіть однієї країни. Зараз його можна застосовувати лише тоді, коли зафіксують збої на ринках по всьому ЄС. 

Крім того, рішення про припинення такого надлишкового імпорту також будуть прийматися швидше, ніж зараз, оскільки їх прийматиме Єврокомісія, а не всі країни ЄС.