Вимоги польських фермерів не можуть бути задоволені без рішень ЄС

13 березня 2024, 12:50 906

Ситуацію, що склалася на українсько-польському кордоні, дуже складно вирішити не тільки для попереднього уряду Польщі, а й для нового уряду, який має багато інструментів у своїх руках.

Таку думку висловив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтерв’ю DW.

«Цей протест є частиною ще більш загальної проблеми. Це не польсько-українська проблема. Це європейська проблема, тому що, зрештою, ми бачимо демонстрації, схожі одна на одну, у Варшаві та Брюсселі. І протести фермерів відбуваються по всій Польщі, а не лише на кордоні. Україна є певною мірою жертвою, можна сказати, побічним виявом більших проблем, з якими стикається Європейський Союз», — сказав він. 

Ярослав Гузи припустив, що проблеми польських фермерів було б легше вирішити торік, якби це не був рік виборів. До того ж з такою кардинальною зміною влади після двох термінів попереднього польського уряду. 

«Вимоги фермерів не можуть бути задоволені без рішень, які приймає Європейський Союз. Ці рішення знаходяться поза межами досяжності польського уряду. Хоча, як ми знаємо, минулого року з погляду реального впливу на цей неконтрольований український імпорт, з погляду сільськогосподарської продукції — і попередній уряд, і нинішній уряд зберігали де-факто часткове ембарго на цю продукцію. І завдяки цьому, власне, дана проблема не є насправді такою істотною для польських фермерів», — пояснив він.

Тим часом польські фермери відновили блокування руху вантажного транспорту перед пунктом пропуску «Корчова Краківець». Про це повідомляє Держприкордонслужба у Facebook