В Україні розробляють роботизовані косарки для замінованих полів

22 липня 2024, 16:51 594

Українські розробники в рамках хакатону «Безпечне поле» випробували на полігоні свої розробки для скошування густої рослинності.

Чотири команди представили різні проєкти: від роботизованих тракторів до мультиплатформ, які мають допомогти саперам ефективніше працювати на полях з густою травою та чагарниками, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«І тим, хто працює на сході, і тим, хто працює на півдні країни потрібні дистанційно керовані, недорогі косарки, щоб швидше і безпечніше розміновувати наші території. Навчений і тренований сапер має працювати із міношукачем і щупом, а не зрізати вручну траву та кущі до мозолів на пальцях. Те, що може робити безпечно машина — має робити машина, а не людина», – пояснив необхідність такої розробки заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Під час випробувань на полігоні кожна команда мала чітко визначений час на те, щоб скосити відведену ділянку. Журі оцінювали потужність машин, автономність роботи, якість навігації та віддаленого керування, здатність долати перешкоди, висоту скошування рослинності тощо.

Перший етап хакатону відбувся 25 травня, під час якого команди-розробники представили свої концепти. Завданням було створити роботизовані косарки, здатні ефективно скошувати траву та бути не дорогими у виробництві, щоб у разі підриву на міні таку машину можна було швидко замінити. Ціна на представлені розробниками проєкти — від $5,5 тис. до $19,5 тис. за одиницю.