В Україні пропонують ввести акциз на солодкі напої

10 березня 2023, 18:00 1961

Група депутатів зареєструвала у Верховній Раді України законопроєкт, яким пропонується ввести акцизний податок на мінеральні та газовані води з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин.

Про це свідчать дані на сайті парламенту. 

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту №9032-1, документ розроблений з метою скорочення негативного впливу солодких напоїв на здоров’я населення України шляхом зменшення їх економічної доступності (через механізм оподаткування).

Зазначається, що наразі в українському суспільстві не спостерігається тенденцій до добровільної зміни харчових звичок — зменшення споживання продуктів, які негативно впливають на стан здоров’я, та переходу на більш здорове харчування. Водночас зростає захворюваність на цукровий діабет.

Так, депутати пропонують віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин до підакцизних товарів та встановити з 1 січня 2024 року специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою. 

Завдяки цьому, як очікується, вдасться додатково зібрати до державного бюджету від 5,1 млрд до 7,8 млрд грн на рік, а також зменшити вживання солодких напоїв на 21%.