Про це йдеться на сайті Української зернової асоціації.
Відзначається, що в 2020/2021 сезоні Україна отримала один із кращих врожаїв кукурудзи за усі роки — близько 30 млн т, при цьому внутрішні потреби ринку щороку сягають близько 5 млн т. Станом на середину січня Україна експортувала близько 10 млн т, а це майже на 3,5 млн т менше, аніж минулого сезону на цю дату. До того ж зі вказаних 10 млн т експорту лише 8 млн т кукурудзи нового врожаю 2020 року. Решта 2 млн т — це кукурудза врожаю 2019 року.
В УЗА зазначають, що сьогодні в країні залишається ще понад 21 млн т кукурудзи нового врожаю, і говорити про якийсь дефіцит недоцільно, як визначення граничного обсягу експорту цієї культури також є недоцільним. Україна вже минула піковий період експорту кукурудзи (який значно нижчий від минулорічних показників), відтак темпи експорту скорочуватимуться.
«Щодо високої ціни на українську кукурудзу, то це не результат меншого врожаю чи дефіциту цієї культури на внутрішньому ринку. Це є наслідком загальносвітової тенденції інфляції цін, яка спричинена трильйонними вливаннями коштів у національні економіки різних країн. Така тенденція продовжуватись і надалі, відтак навряд чи ринок побачить вже ціни, що були раніше. За таких умов уряд не повинен штучно адміністративним методом, обмеживши експорт кукурудзи, зменшувати ціни на зернову культуру. Адже таким чином уряд лише позбавить вітчизняного виробника можливості компенсувати негаразди, яких зазнали сільгоспвиробники минулого календарного року, та отримати кращі фінансові можливості напередодні весняної посівної кампанії», — зазначають в УЗА.
В асоціації переконані, що ціноутворення на зерно в Україні повинно формуватися лише виключно ринковими механізмами, а не адміністративними. І для цього в уряду є ринкові важелі впливу.