Україна розширює географію експорту цибулі

29 березня 2024, 08:42 983

Україна продовжує розширювати географію експорту свіжої цибулі ріпчастої.

Про це повідомляє EastFruit.

«Основним ринком збуту цих овочів залишається Румунія, куди щомісяця відправляється майже 2 тис. т продукції. На другому місці за обсягами експорту залишається Молдова. Також значні партії української цибулі відправляються до Болгарії, Австрії та Чорногорії», — зазначають експерти. 

При цьому в січні 2024 року перші оптові партії свіжої цибулі з України було експортовано і на ринок Великої Британії. Цей напрямок є нетиповим для постачань цибулі з України, проте дуже перспективним, особливо в такі сезони, як цей, коли в Європі спостерігається дефіцит цибулі.

Водночас ціни на українську цибулю наразі перебувають на одному з найнижчих рівнів в історії — близько 31 центів США за кг.

«Крім того, українська цибуля продається зараз значно дешевше, ніж цибуля в країнах ЄС або Молдові. Навіть у Польщі, яка завдяки масовому імпорту цибулі з росії має найнижчі ціни на цибулю в Євросоюзі, ціни на цибулю в середньому на 40% вищі, ніж в Україні», — уточнюють аналітики.

Різниця ж в оптових цінах на цибулю між Україною та Нідерландами — найбільшим експортером цибулі ЄС — наразі вже майже дворазова, що дає змогу створювати можливості подальшого розширення географії експортних постачань, додають вони.