Угода про ЗВТ з Туреччиною загрожує олійній галузі України

04 лютого 2022, 17:39 2798

Учасники олійного ринку України мають серйозні побоювання щодо дотримання вітчизняних економічних інтересів при підписанні Угоди про вільну торгівлю з Туреччиною.

Про це повідомила асоціація «Укроліяпром» в коментарі 112.ua.

«Проект угоди про ЗВТ з Туреччиною ми не бачили. Це вперше, що нас ігнорували до такої міри. На Кабміні говорили, що радилися з бізнесом.  Остаточного варіанту угоди ми досі не бачили, і з представниками галузі ніхто нічого не погоджував», — говорять в асоціації .

В асоціації підкреслюють, що основною вимогою, яка відображала й відображає думку підприємств олійно-жирової галузі України, було не йти на жодні поступки щодо експортного мита на насіння соняшнику. На вивезення насіння соняшнику в Україні встановлено загороджувальне мито.

В «Укроліяпромі» підкреслили, що Туреччина має величезні переробні потужності власних маслоекстракційних заводів, а насіння вирощує в набагато меншому обсязі, ніж необхідно країні.

«Раніше насіння брали в Росії, але й вона відгородилася митом. Туреччина дуже зацікавлена в покупці сировини для виробництва соняшникової олії в України. Як грім серед ясного неба, ми сьогодні дізнаємося неофіційно, що нібито домовилися про квоту в розмірі 50 тис. т насіння соняшнику, яке турецькі підприємці можуть купити без сплати вивізного мита», — уточнили в асоціації.

В «Укроліяпромі» підкреслили, що 50 тис. т насіння соняшнику — це, по суті, два місяці роботи заводу «тисячника».

«Розуміючи це, Україна повинна боротися за кожне насіння, за кожен кілограм! Відкриття безмитного доступу турецьких переробників до українського насіння соняшнику — це по факту міна, яка закладається під фундамент нашої промисловості, яка тільки минулого року поставила на 8,6 млрд дол. продукції на зовнішні ринки», — повідомили в профільній асоціації.