Трофімцева: Перегляд DCFTA — один із викликів для України

18 листопада 2019, 16:12 2148

Перегляд умов Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом (Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) у 2021 році стане одним із викликів для України.

Таку думку сьогодні у ході зустрічі з представниками ЗМІ висловила громадський діяч, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2019 р. Ольга Трофімцева.

При цьому вона наголошує, що «важливо готуватися вже сьогодні, адже ЄС є найбільшим торговельним партнером України».

Зокрема, Ольга Трофімцева навела статистику, що у 2018 р. український експорт до країн ЄС склав понад $20,1 млрд, або майже 43% від нашого товарного експорту.

«За три роки країни ЄС стали найбільшими споживачами української аграрної продукції, при цьому наші експортні поставки до ЄС за той же період збільшилися майже на 50%. Проте останні засідання комітетів асоціації Україна-ЄС підтверджують, що питання аграрного сектору поступово зникають з «порядку денного». Як наслідок: аграрний сектор поступово втрачає можливість формування та донесення консолідованої позиції», — каже вона.

При цьому в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2019 р. задається питаннями, хто і як буде формувати позицію щодо перегляду квот або торговельних умов для української аграрної продукції, чи будуть залучені українські аграрії до цього процесу?

«Ми вже мали прецедент при укладенні базової угоди, коли до переліку преференційних торговельних позицій було включено цілий ряд товарів, перспективи торгівлі якими були доволі песимістичними. Маю сподівання, цього разу переговорна позиція буде більш зваженою та прагматичною», — констатує Ольга Трофімцева.

За її словами, подальша еволюція DCFTA має забезпечити не лише розвиток двосторонньої торгівлі.

«Ми вже знаходимося на тому рівні, коли готові до впровадження системної економічної інтеграції з європейським співтовариством. Українські компанії мають отримати такі ж права і обов'язки, як і європейські компанії на європейському ринку. Наразі з обов'язками зрозуміло, а от з правами та відповідним захистом прав — тут Україна, як держава, мала би ще докласти зусиль», — резюмувала експерт.


Світлана Плішко, AgroPortal.ua