Садівники просять відкоригувати в держгрантах кількість працівників

20 січня 2024, 08:00 2304

Садівники Вінниччини звернулись до Мінагрополітики з пропозиціями щодо оптимізації кількості робочих місць постійних та сезонних працівників для реалізації грантової програми розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства.

Відповідне звернення, яке є у розпорядженні AgroPortal.ua, підписали представники 21 господарства. 

Садівники зазначають, що провідні науковці країни працювали над розробкою науково аргументованих норм залучення сезонних та постійних працівників. Їхні висновки були подані до міністерства. 

Крім того, вони неодноразово звертали увагу спеціалістів Мінагрополітики на необхідність вдосконалення п.16 постанови КМУ №738 від 21.06.2022 р., яким передбачено створення 250 нових робочих місць сезонних працівників під час вступу саду у фазу товарного плодоношення, але не пізніше п’ятого року після висадки насаджень. У разі порушення цієї вимоги отримувач гранту повертає частину коштів або має сплатити штраф до вступу саду в плодоношення і працевлаштування сезонних працівників, що є нелогічним. 

За словами керівників садових господарств, зміни у заначені постанові КМУ дадуть можливість більшості малих та середніх агропідприємств скористатися цією грантовою програмою.