Прогноз: Зміна клімату спричинить зниження врожайності на 25%

20 січня 2022, 11:00 629

Після підвищення середньої глобальної температури на 2°С врожайність усіх сільгоспкультур зменшиться на 20-25%.

Про це повідомила керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час форуму «Адаптація до кліматичних змін та особливості вирощування плодоовочевих культур за умови зміни клімату».

«Глобальна зміна клімату є головним викликом для всього світу. Погода змінюється, і найбільш чутливим до цього явища є сільське господарство. За прогнозами Міжурядової групи експертів зі зміни клімату ООН, до кінця ХХІ століття температура на планеті може підвищитися на 3-6°С. Щоб уникнути її подальшого підвищення, до 2030 р. потрібно скоротити на 40%, порівняно з показниками 2010 р., вуглецеві викиди, але поки країни світу не досягли згоди у шляхах вирішення цього питання», — зазначила Тетяна Адаменко. 

Вона додала, що в Україні 2019-2020 рр. стали рекордними за показниками плюсової температури: саме в цей період фіксувалося її збільшення на 3°С. 

«Ці роки стали прообразом майбутніх кліматичних змін в Україні», — відзначила експерт.

За її словами, на більшій частині території країни останні 20 років перевищені температурні показники. Найбільше потерпають від таких змін східні області. Дія високих температур негативно впливає на врожайність сільгоспкультур.

«В Україні можна вирощувати вже всі культури, які вимагають підвищеного теплозабезпечення. Але водночас у звичних для нас сільгоспкультур через високі температури скорочується період вегетації та знижується врожайність», — уточнила Тетяна Адаменко.

Вона також відмітила, що через підвищення температури зменшується кількість опадів і змінюється рівень зволоженості, посилюється ризик збільшення посух, що є негативним трендом для сільського господарства.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua