Споживчі ціни на продукти харчування у червні 2023 року зросли проти травня на 0,1%. Це найменший рівень зростання з початку року, який у перші три місяці складав 1,4-2,3%, у квітні — 0,3%, а у травні — 0,9%.
Про це говориться у повідомленні Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
«Гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на яйця (-4,1% до травня), олію соняшникову (-2,4%), фрукти (-2,2%) хліб і хлібопродукти (-0,6%), молоко і сири (-0,5%) та масло (-0,1%)», — поінформував директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.
Збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (на 1,9% проти травня), овочі (1%), рибу та продукти з риби (0,3%), а на макаронні вироби зменшення цін у травні на 0,2% змінилося зростанням на 0,1% у червні. Також зупинилося зменшення цін на цукор (-0,4% у травні), поінформував науковець.
«Останні тенденції динаміки споживчих цін на продукти харчування дають підстави очікувати їх зниження в цілому вже у липні. Однак здорожчання електроенергії та пального з 1 липня, скоріше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін, передусім на продукти промислової переробки та тваринництва», — підсумував Юрій Лупенко.