Більше 1000 вагонів із зерном застрягли на західному кордоні України

08 квітня 2022, 12:51 3885

Близько 1100 вантажних вагонів із зерном застрягли біля головного залізничного прикордонного переходу між Україною та Польщею.

Як пише Reuters, це лише частина з 24,2 тис. вагонів із різними товарами на експорт, включаючи рослинну олію, залізну руду, метали, хімікати та вугілля, які чекають на перетин західного кордону України.

Зазначається, що з огляду на заблоковані воєнними діями порти уряд України шукає альтернативні маршрути експорту товарів по суші, цим зусиллям заважають логістичні проблеми та бюрократія, кажуть представники галузі та торговці сировиною.

Заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов повідомив, що на перехресті біля села Ізов, головного залізничного прикордонного переходу з Польщею, чекають 10,3 тис. вагонів, або близько половини від загальної кількості. Розташований приблизно за 130 км на північ від Львова, вузол служить воротами для досягнення польського морського порту Гданськ.

Джерела на ринку пояснюють, що величезний обсяг товарів, яким потрібно знайти альтернативний маршрут, викликали дефіцит всього — від залізничних вагонів до персоналу.

«Ці труднощі посилюються логістичними проблемами, такими як різниця у розмірі колії, яка використовується в Україні та Польщі, — спадщина з часів, коли Україна була частиною Радянського Союзу», — пояснюють експерти.