Про це розповів міжнародний консультант ФАО, аналітик сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов на тренінгу для українських експортерів «Sweet Trade: Як успішно експортувати солодощі, фрукти, ягоди та горіх з України до Близького Сходу».
«Ми маємо сім країн в топ-20 перспективних ринків для українського меду. Вивчаємо новий регіон та готуємось до експорту», — додав Андрій Панкратов, зазначивши, що поки не може і не буде робити прогноз стосовно потенційного збільшення відсотку експорту меду в цей регіон, адже багато чого залежить від окремих компаній.
Зокрема, серед країн, що мають перспективний ринок для українського меду, експерт виділив такі:
- Ірак, який за останній рік наростив імпорт меду на 255,9%, але який водночас імпортує з України в середньому 30 т/рік;
- ОАЕ зі зростанням імпорту на 23%, але які не закуповують мед в Україні зовсім;
- Саудівська Аравія, де імпорт знизився на 1,2% і яка не працює з Україною;
- Катар зі зростанням імпорту на 18,6%, не закуповує український мед;
- Кувейт — ріст імпорту 11,9%, не закуповує український мед;
- Йорданія — імпорт зріс на 10,3%, не закуповує український мед;
- Ізраїль —імпорт зріс на 36,2%, імпортує з України в середньому 33 т меду.
Щодо затребуваності меду в Західній Азії аналітик зазначив, що найбільшим експортером є Саудівська Аравія, а також Туреччина. До того ж Саудівська Аравія водночас є і найбільшим імпортером меду.
Варто зазначити, що Близькій Схід закуповує 6% у світовому імпорті меду, що становить $2,4 млрд.
За словами аналітика, єдиної стратегії для експансії на ринок цього регіону ще немає. «Це справа окремих компаній, наявності в них нової маркетингової ідеї, і ніхто не скаже, спрацює вона чи ні. Ми фокусуємо свою місію так, щоб задовольнити кінцевого споживача», — розповідає експерт.
У контексті того, як зацікавити потенційних імпортерів, Андрій Панкратов згадав у презентації про мануку із Нової Зеландії. Експерт зазначив, що цей мед, який також вважається суперфудом, це здебільшого про маркетинг, який створила Нова Зеландія, проте мед звичайний.
Даша Харченко, AgroPortal.ua