Темпи завезення до України імпортних сирів активізувалися наприкінці 2025 року.
Про це в коментарі «24 Каналу» розповіла докторка економічних наук, головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Козак.
За її словами, упродовж січня – вересня 2025 року близько 90% імпорту припало на такі країни:
«За останні місяці європейські ціни на основні види сирів зменшилися приблизно на чверть, що суттєво змінило співвідношення цін на ринку. Унаслідок цього імпортна продукція наразі продається в Україні значно дешевше, ніж сири вітчизняного виробництва. Це створює додатковий тиск на українських виробників. Основним чинником зростання імпорту сиру можна вважати програну цінову конкуренцію європейським країнам», — вважає Ольга Козак.