На внутрішньому ринку ціни на пшеницю зберігатимуть позиції за виключенням продовольчої

11 серпня 2023, 16:15 3523

На початку липня продовжувався стрімкий напрямок цін донизу, згодом спад цін дещо призупинився, і угоди укладалися у вузькому діапазоні. Наприкінці другої декади вартість пшениці дещо укріплювалася. На кукурудзу прослідковувалося як укріплення, так і зниження цінових індикативів. На ринку олійних спостерігалося зростання вартості контрактів.

Про це йдеться в аналітичному звіті ринку зернових та олійних за липень від Української універсальної біржі в AgroMarketUUB.

«За короткостроковим прогнозом, на внутрішньому ринку пшениці ціни зберігатимуть свої позиції у вузькому коридорі з незначним послабленням за деякими регіонами з появою нового врожаю. Проте надалі можливе подорожчання продовольчої пшениці, оскільки дощова погода погіршила якість зерна. Ціни на кукурудзу будуть знаходитися у стані відносного дрейфу і залежатимуть від погодних умов та новин у інформаційному просторі. Вартість олійних з початком нового врожаю призупинить зростання», — зазначили аналітики біржі.

Щодо агрометеорологічних умов, то, згідно даних Укргідрометеоцентру, у другій половині липня для вегетації сільськогосподарських культур по території вони були неоднорідними.

«У південних областях для пізніх технічних, овочевих та баштанних культур вони були задовільними. У західних областях, де значні дощі відмічалися впродовж 4-6 днів, — малосприятливі для збирання та обмолоту ранніх зернових, достигання зерна, погіршувалася його якість», — додали аналітики біржі.

Середні ціни попиту по Україні на кінець липня відносно червня:

  • пшениця 2 клас (EXW) — 5 560 грн/т (-2,80%);
  • пшениця 3 клас (EXW) — 5 460 грн/т (-2,50%);
  • пшениця фуражна (CPT) — 5 300 грн/т (+1,53%);
  • кукурудза фуражна (CPT) — 5 320 грн/т (-0,37%).

На світовому ринку місяць відзначався волатильністю, але наприкінці періоду вартість ф’ючерсів дещо стабілізувалася. Експортні ціни на кукурудзу в США закінчили місяць зниженням, оскільки прогноз погоди виглядає набагато кращим, а саме із достатніми опадами в кукурудзяному поясі. Експортні ціни на сою із США також завершили місяць послабленням. Ціни на пшеницю зростали та знижувалися, оскільки ринок реагував на все, що відбувалося в Україні.

«За словами експортерів, покращення погодних умов та повільний експорт можуть ще більше знизити ціни на кукурудзу. Щодо ринку сої, то одна частина учасників ринку очікує подальшого зниження цін, проте інша зазначає, що прогнози врожайності сої в США можуть бути занадто високими, а поточне зниження цін може бути лише короткостроковим. Ф’ючерси на пшеницю можуть продовжити падіння», — відмічають аналітики. 

З повною  версією звіту можна ознайомитись  у безкоштовному чат-боті для купівлі та продажу аграрної продукції в Телеграм - AgroMarketUUB далі «поділитись номером» — розділ «Аналітика».