Всі головні новини агроринку на
📲 Телеграм-каналі
Сумська сироварня O’BEREG працює. Ціни які були до війни, такі й лишились. Щоб отримати знижку 10% на тверді сири, треба сказати: «Крим — це Україна, путін — ху*ло. Слава Україні!»
Про це AgroPortal.ua розповів засновник сумської сироварні Володимир Опришко.
«З 24 лютого по 3 березня ми не переробляли молоко через відсутність доступу до ферми «Молоко вітчизни». Ми знаходимось у місті, а ферма — за 10 км від Сум. У цей час ми надавали продукцію місту для харчування лікарень, ЗСУ, тероборони. Як тільки зявилась можливість, з 4 березня приступили до роботи. Свою продукцію продаємо лише у магазинах міста, а також підвозимо молоко, яке дає ферма для безкоштовної роздачі населенню», — розповідає він.
Тимчасові труднощі не вплинули на роботу сироварні. За словами власника, від них поїхали 2 сировари, 3 працівниці, які відповідали за упаковку продукції, роз’їхались по селах продавці, але вийшла бухгалтерія, діти працівників, тож процес не був порушений.
«Наша компанія «Агро Фрост» з 2013 року випускає обладнання для переробки молока до 10 тис. л за зміну. З 2017 року ми побудували навчальний центр, і відтоді кожного дня переробляємо 2 тис. л молока. Ми проповідуємо голландську школу переробки. Основа всього — якісне молоко, а отже продукція без усяких хімічних добавок.
Ще з 2017 року ми переконували всіх — від міністрів, голів ОДА до голів ТГ, що кожна громада повинна мати на своїй території переробку для продовольчої безпеки і створення робочих місць. Це також збереже тваринництво, адже поки є ферма — є село. Немає ферми — руїни», — наголошує Володимир Опришко.
За його словами, зараз у Польщі вони реєструють благодійний фонд «Молоко України». Ціль — зібрати кошти та побудувати за них сироварні в ТГ. Боляче дивитись, коли молоко просто виливають на землю.
Для довідки: Сумська сироварня O’BEREG виготовляє молоді та витримані сири кількох світових груп: Голландської, Англійської, Швейцарської та Італійської. Серед них Гауда, Маасдам, Чеддер, Ланкашир, Рікотта, Айріш Блю, Брі, Брюност, Халумі та ін.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua