На Дніпропетровщині відмовляються від зрошення через дорогу воду

18 липня 2024, 12:40 946

Сьогодні тариф на воду для поливу полів найдорожчі у Дніпропетровській області — 15 грн/м³. Через таку вартість місцева ОВК змушена відмовилися від зрошення.

Про це розповів керівник напряму земельної реформи Програми USAID Агро Сергій Кубах в рамках Меліоративного форуму, який триває на Черкащині.

Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID Агро

У 2019 році ми прийняли Стратегію зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, яка заклала основні моменти розвитку галузі. Перш за все, це демонополізація державного управління одночасно водою і меліоративними системами. Така система призводить не тільки до корупційних ризиків, а й до неефективного використання електроенергії, води і загалом формуванню тарифів. Тому так вийшло, що в певних областях тариф на електроенергію для аграріїв дуже високий і це впливає на вартість сільгосппродукції, звідси — вже третій рік маємо просідання аграрної галузі.

Він додав, що USAID Агро підтримує меліоративну реформу яка полягає в тому, що меліоративні системи, відповідно до закону, мають використовуватися окремо. За словами Сергія Кубаха, Держводагентство, яке повинно займатися виключно водою і не плутати тарифи на зрошення з управлінням водними ресурсами. Повноваження з управління зрошувальними та осушувальними системами мають повністю перейти до Державного агентства меліорації та рибного господарства України. Це мало статися ще два роки тому, але досі цього не відбулося. Цей орган продовжує надавати послуги з доставки води, що призводить до конфлікту з управлінням водними ресурсами та управлінням меліоративними системами.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua