Думка: Тіньове виробництво насіння соняшнику досягає 25%

19 жовтня 2018, 09:31 4457

В Україні тіньове виробництво аграрної продукції зумовлене нелегальним становищем значних площ сільськогосподарських земель.

Про це повідомив AgroPortal.ua генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль під час Олійно-жирової конференції, організованої компанією «ПроАгро».

За окремими оцінками, тіньове виробництво насіння соняшнику досягає 25%.

«Сьогодні з України експортується соняшникової олії більше, ніж офіційно вироблено насіння соняшнику. Тобто олії виробляється більше, ніж ми вирощуємо сировини. Що і вказує на наявність тіньового сегменту в галузі», — зазначає Павло Коваль.

За його словами, частка тіньового ринку створює некоректну конкуренцію для підприємств, які працюють в «білу», а також призводить до дисбалансу, пов'язаного з обліком ПДВ.

«Коли ми звертаємося до Верховної Ради та Державної фіскальної служби України (ДФСУ) з ініціативою переглянути податкову політику в сегменті аграрних продуктів — знизити на окремі продукти ПДВ з 20%, наприклад, до 10%, отримуємо від них вагомий аргумент — виробники працюють у тіні. Також ДФСУ запитує — в разі зниження ПДВ, які будуть втрати і чим планується їх компенсувати», — розповідає Павло Коваль.

Він пояснює, що експерти досліджували це питання, і є підрахунки, які свідчать, що при зниженні ПДВ до 10% на окремих сегментах аграрної продукції одноразові втрати державного бюджету будуть на рівні 22-23 млрд грн.

«Ми розуміємо, що за один рік не зможемо компенсувати «відбілювання» всього аграрного бізнесу, але потрібен загальностроковий процес, який би допомагав виводити із «тіні» дрібних і середніх виробників за рахунок адекватної податкової політики», — зазначає Павло Коваль.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua