Думка: Цукрову галузь чекає один з найважчих сезонів за 10 років

23 квітня 2019, 14:14 2289

Посівні площі під цукровими буряками в Україні в цьому році складуть 205-210 тис. га, що на 25% менше ніж минулого року.

Про це йдеться у повідомленні НАЦУ «Укрцукор».

«За нашими прогнозами, згідно запланованих сировинних зон цукрових заводів на поточний сезон, посівні площі становитимусь 205-210 тис. га. Звичайно, оцінки можуть змінитися після завершення посівних робіт в Центральних та Північних областях, або у разі загибелі рослин чи несходження насіння. В будь-якому разі, цукрову галузь чекає один з найважчих сезонів за останні 10 років», — прокоментував аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор» Василь Долінський.

Станом на 22 квітня, за даними Мінагропроду, цукровими буряками засіяно 202 тис. га. Незважаючи на тимчасове похолодання, посівна кампанія завершується, чимало господарств вже отримали перші сходи. Відносно теплий кінець березня та наявність вологи в ґрунті підштовхнули аграріїв сіяти якомога раніше. Як результат — закінчення посівних робіт до кінця другої декади квітня. Для порівняння, минулого року на поточну дату аграрії засіяли лише половину площ.

Щодо структури посівів, цьогоріч, як і минулого року, більше половини посівів цукрових буряків аграрії засіяли в чотирьох областях: Вінницька — (21,8%), Хмельницька — (13,9%), Полтавська — (11,9%), Тернопільська — (10,8%).

«Якщо розглянути структуру посівних площ в масштабах України, навіть якщо враховувати області де посівні роботи ще тривають, можна побачити збільшення площ лише у Житомирській, Львівській та Волинській областях. В свою чергу найбільші втрати на Вінниччині — близько 12 тис га, Харківщина та Полтавщина — ще мінус 13-15 тис. га, Київщина, Черкащина, Кіровоградщина в сумі втратили 11-12 тис. га, Тернопільська та Хмельницька області — 10 тис. га», — пояснює Долінський.