Мінекономіки: Помітна тенденція до здорожчання експортної агропродукції

12 серпня 2022, 12:46 2943

Україна поступово нарощує обсяги експорту. У липні українські експортери поставили 2,7 млн т зернових, що майже втричі перебільшує показники квітня (1 млн т).

Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, говориться у повідомленні Мінекономіки.

За її словами, наразі триває діалог щодо продовження зарубіжними партнерами квот на вивіз продукції для України.

Міністр економіки також зауважила, що помітна тенденція до зростання цін на експортну аграрну продукцію. Одночасно витрати на фрахтування суден до Туреччини знизилися вдвічі, а витрати на страхування вантажів — з 4 до 1,5%. Ці фактори позитивно впливатимуть на стабілізацію роботи українських аграрних підприємств.

«Міністерство економіки також докладає зусиль для того, щоб заявки підприємців на продовження граничних строків здійснення розрахунків за експортно-імпортними операціями (повернення валютної виручки) опрацьовувалися максимально швидко», — зазначила Юлія Свириденко.

Ключовим для функціонування агробізнесу є питання бронювання працівників. Аби пришвидшити та вдосконалити процес, Мінекономіки підготувало зміни до законодавчих та нормативно-правових актів, що оптимізують механіку оформлення бронювання, зокрема — за допомогою цифровізації.