Маркетинговий сезон 2018/2019 рр., який завершився у серпні, був досить вдалим для вітчизняної оліє-жирової галузі. Українські підприємства виробили 6,9 млн т олій рослинних, що на 14% більше, ніж минулого сезону.

Про це йдеться у повідомленні Економічного дискусійного клубу (ЕДК).

Із загального обсягу виробництво соняшникової олії склало майже 6,5 млн т, що на 13% перевершило показник попереднього сезону.

«Близько 95% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту олій у 2018/2019 МР, згідно з даними митної статистики, склав 6,6 млн т, що на 17% вище показника попереднього сезону. При цьому, майже 6,1 млн т експортовано олії із насіння соняшника, що на 14% більше порівняно з 2017/2018 МР», — йдеться у повідомленні.

Основними ринками збуту для української соняшникової олії у сезоні, що минув були Індія, Китай, Нідерланди — сумарна вартість поставок до цих країн перевищила 50% у загальній вартісній структурі олійного експорту.

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 550 тис. т, або 13,1 кг в розрахунку на одну особу.

«За попередніми оцінками, у новому 2019/2020 МР експерти очікують незначне зменшення внутрішнього виробництва олій у межах 3% до 6,7 млн т, із нього олії соняшникової — 6,3 млн т. Відповідно дещо знизяться обсяги експорту олій, які оцінюються у 6,4 млн т», — додають в ЕДК.

Фонд споживання олій рослинних населенням оцінено у 547 тис. т, що у розрахунку на одну особу складе 13 кг на рік, тобто знаходитиметься у межах раціональної норми.

Обсяг імпорту олій у минулому сезоні склав 256 тис. т, що на 3% (на 9 тис. т) менше, ніж у відповідному періоді сезону 2017/2018 років. Майже 90% обсягу імпорту олій рослинних — це пальмова олія, яка переважно ввозиться з Індонезії. Передбачається, що імпортні поставки олій рослинних суттєвих змін, порівняно з минулим сезоном, не зазнають та складуть 250 тис. т.