Експорт соняшнику вийшов на максимум майже за 20 років

26 травня 2022, 14:24 1909

Україна від початку війни стрімко нарощує обсяги експорту насіння соняшнику внаслідок помірного експорту соняшникової олії та суттєвого дефіциту продукції на світовому ринку.

Як говориться у повідомленні ІА «АПК-Інформ», також значною мірою цьому сприяє попит європейських, переважно болгарських та румунських переробників, що мають проблему недозавантаженості своїх заводів олійною сировиною.

Згідно з оперативними даними, за 18 днів травня 2022 р. з України було відвантажено близько 180 тис. т олійної, що вже на 64% перевищує квітневий експорт та стало місячним максимумом із січня 2003 р.

«При цьому експорт соняшникової олії за цей же період склав близько 87 тис. т (-3% до показника в аналогічний період квітня поточного року), що є місячним мінімумом з жовтня 2011 р.», — зазначають аналітики. 

Усього з початку війни (1 березня — 18 травня) експорт соняшнику з України склав 314 тис. т, що майже в 45 разів перевищує обсяг його відвантаження в березні-травні попереднього сезону. При цьому експорт соняшникової олії за вказаний період склав 357 тис. т, що на 72% поступається показнику в березні-травні сезону-2020/21.

«Водночас очікується, що вже з липня 2022 р. місячні обсяги експорту соняшнику в ЄС почнуть знижуватися внаслідок сезонного збільшення інтересу європейських переробників до ріпаку, новий врожай якого може з’явитись на ринку вже в червні. На цьому тлі експорт української соняшникової олії в даному напрямку може дещо підвищитись, але, як і раніше, буде обмежений пропускною здатністю функціонуючих переходів», — прогнозують експерти.