Експерти визначили основні експортні ризики у 2023 році

15 квітня 2023, 08:00 1733

Експортери повинні розглядати п’ять ключових ризиків для свого бізнесу: валютний, платіжний, виробничий, транспортний та бюрократичний.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного київським аналітичним центром «Клуб експертів» та Клубом експортерів України.

«Розуміння цих ризиків є критичним для успішного експорту, особливо в умовах сучасної геополітичної ситуації. Експортери повинні розглядати ці ризики й запланувати принаймні на 3 місяці вперед, співпрацюючи із закордонними компаніями», — зазначила президент Клубу експортерів України Євгенія Литвинова.

Також експерти розглянули стан українського експорту за останні роки.

«Протягом останнього року ситуація в українському експорті зазнала значних змін. Основними торговими партнерами України стали Польща, Румунія та Туреччина», — пояснив засновник «Клубу експертів» Максим Уракін.

Він додав, що у 2022 році Україна експортувала товарів на $44 млрд, а це на 35% менше, ніж у попередньому. Основний прибуток на світовому ринку Україна отримала від експорту зернових та рослинних олій.

Євгенія Литвинова закликала вітчизняні компанії не втрачати надію та активно розвивати свої можливості, оскільки український експорт має великий потенціал.