Експерт: Україна може збільшити випуск добрив за рахунок співпраці з Арабським світом

30 січня 2020, 14:04 2166

Україна має потужний потенціал з виробництва азотних добрив, але через занадто затратне вітчизняне виробництво вони досі залишаються достатньо дорогими. Налагодивши співпрацю з країнами Арабського світу, Україна може отримувати дешевий газ для виробництва азотних добрив, а взамін — пропонувати дешеві продукти.

Таку думку висловив керівник ІА «Інфоіндустрія» Дмитро Гордійчук під час прес-конференції з анонсування українсько-арабської виставки «AUABI 2020 UKRAINIAN-ARAB EXPO».

«Останнім часом в Україні скоротилося споживання NPK. До введення санкцій на російські добрива Україна споживала до 2,5 млн т комплексних добрив NPK. За підсумками 2019 року — лише 1,3 млн т, і ця цифра може бути навіть меншою. Збільшення виробництва добрив в Україні значно покращило би ситуацію», — зазначає Дмитро Гордійчук.

Крім того, за словами експерта, країни Арабського світу мають фосфорити, які використовуються для виробництва фосфорних добрив.

«В 2019 році в Україну було імпортовано 183 тис. т фосфоритів при потребі в 500 тис. т. При цьому, щоб задовольнити повністю виробництво NPK, потреба України в фосфоритах складає 1 млн т. Тобто сьогодні ми маємо менше 20%», — підкреслив Дмитро Гордійчук.

За його словами, необхідно розробляти спільні українсько-арабські програми, і таке партнерство буде вигідне обом сторонам, але ця співпраця, звісно, має регулюватися державними програмами.


Для довідки: виставка «AUABI 2020 UKRAINIAN-ARAB EXPO» відбудеться в Києві 11-13 червня 2020 року. Ініціатором та основним організатором заходу є Асоціація українських і арабських бізнесменів і інвесторів (AUABI) за підтримки Українського союзу промисловців та підприємців, Торгово-промислової палати України та асоціації «Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua