Думка: Війна в Україні — це загроза світовій продбезпеці

06 березня 2022, 10:05 1014

Якщо Україну зараз не захистити, і в країні не зможуть провести посівну або зберуть лише 20% урожаю, то глобальні ринки продуктів обваляться.

Таку думку виданню Forbes висловив генеральний директор аграрної компанії ІМК Алекс Ліссітса.

Він зазначає, що війна в Україні — це загроза світовій продовольчій безпеці, і світ може втратити 50 млн т українських зернових, які в середньому щорічно експортували.

Земельний банк ІМК у розмірі 120 тис. га знаходиться у Полтавській, Сумській та Чернігівських областях. Останні дві зазнали масштабної атаки з боку російських військових. Із шести офісів ІМК працює один — у Полтаві. Решту — евакуювали.

«Ми забрали сервери, а все паливо для тракторів або віддали армії, або знищили, щоб не дісталося ворогові», — розповідає Алекс Ліссітса.

За його словами, ще є надія, що ІМК проведе хоча б 30% весняно-польових робіт у цих регіонах, і розраховують, що ще зможуть працювати в Полтавській області. Також він додає, що весняно-польові роботи вже проводять «Астарта» та компанії в Західній Україні, наприклад, «Контінентал Фармерз Груп», які здебільшого забезпечать урожаєм країну наступного року.

«Паніку розганяти немає сенсу. Пшеницю ми зберемо, але не 30-35 млн т, а, припустимо, 10-15 млн т. Цього вистачить для внутрішнього споживання, але не вистачить на глобальному ринку», — говорить Алекс Ліссітса.