Думка: Економічно вигідніше розділяти експортний потік між галузями

03 червня 2022, 11:05 884

Лімітування пропускної спроможності на прикордонних переходах між різними вантажами та галузями буде більш ефективним для економіки України.

Таку думку висловив заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов під час експертної дискусії «Логістичні шляхи експорту української молочної продукції».

«Контейнерні перевезення у загальному обсязі перевезень вантажів «Укрзалізниці» займали 2,3% у річному обчисленні. При цьому в європейських країнах цей показник становить від 30 до 60%. На жаль, наша транспортна система не була орієнтована на контейнерні перевезення», — зазначає Валерій Ткачов.

За його словами, сьогодні експорт з України здійснюється через 13 прикордонних переходів, з кожним із яких підписано прикордонні угоди щодо кількості проходів поїздів на добу. На кількість не впливає тип вантажу: контейнерний вантаж, поїзд із зерном або цистерна з олією.

«Контейнерні поїзди також на загальних умовах стоять у чергах. Їм потрібно підтримувати та виділяти ліміт у цьому загальному потоці вивезення продукції з України, оскільки сьогодні йде міжгалузева конкуренція», — зазначає Валерій Ткачов.


Людмила Лебідь, AgroPortal,ua