Держпродспоживслужба за час війни сертифікувала експорт 2,4 млн т зерна

17 червня 2022, 13:24 1028

Державними фітосанітарними інспекторами з початку війни видано 77 тисяч фітосанітарних сертифікатів, що забезпечило експорт майже 2,37 млн т українського зерна.

Про це йшлося під час онлайн-наради керівників головних управлінь Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, говориться у повідомленні відомства. 

Крім того, проведено фітосанітарний контроль до 0,5 млн т імпортної продукції рослинного походження, серед якої овочі, фрукти, крупи, борошно, садивний матеріал та інші товари.   

Зазначається, що сьогодні 100% фітосанітарних процедур оформляються за допомогою інформаційних систем PHIS та LIMS, що сприяє скороченню часу на оформлення та видачу фітосанітарних сертифікатів.

«Під час весняних обстежень державними фітосанітарними інспекторами України було обстежено площу 0,6 млн га. Наразі на виконання міжнародних договорів України та з метою встановлення фітосанітарного стану української землі моніторинг та обстеження продовжуються. З метою запобігання розповсюдження неякісного насіння і садивного матеріалу під наглядом Держпродспоживслужби знищено понад 19 т неякісного насіння та 403,5 тис. одиниць садивного матеріалу, які не могли бути використані на посів та в інших цілях», — додали у відомстві. 

Внаслідок воєнних дій зазнала руйнувань фітосанітарна лабораторія, розташована в Чернігові. У лабораторії пошкоджена покрівля, стіни, вибиті вікна і двері, пошкоджені меблі та обладнання. За попередніми розрахунками, на відновлення будівлі та завданих збитків може знадобитися близько 5 млн грн.