Чорноморська зернова ініціатива себе вичерпала, але коридор працює добре

01 листопада 2023, 13:55 2131

Чорноморська зернова ініціатива у форматі, який існував до літа 2023 року, себе вичерпала і не буде відновлена, але морський коридор, що охороняється українськими військовими, добре працює як канал експорту української агропродукції.

Таку думку на пресланчі висловив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський, пише «Інтерфакс-Україна».

«У мене таке відчуття, що в тому форматі, який був (зернова ініціатива. — Ред.), припинила своє існування. Уже влітку відчувалося, що вона мало цікавить світ. Зерно на світовому ринку дешевше. У Туреччини взагалі рекорд — їм це мало цікаво», — пояснив він.

Сольський додав, що торік зацікавлені в зерновій ініціативі сторони постійно телефонували й цікавилися термінами його можливого візиту, а «в нинішньому до них неможливо додзвонитися».

Міністр високо оцінив роботу морського коридору, який функціонує за допомогою українських військових.

«Море працює. російській стороні атакувати кораблі дуже складно. Крім того, порти Великої Одеси захищати з військового погляду краще, ніж Дунай. За всіма радянськими канонами порти будувалися в таких місцях, які передбачали, що їх рано чи пізно атакують. Вони захищаються в 10 разів ефективніше, ніж акваторія Дунаю», — запевнив Сольський.

Говорячи про нещодавнє припинення роботи морського коридору, яке об'єднаний округ «Південь» пояснив посиленням небезпеки атак з російського боку, Сольський уточнив, що, крім цієї небезпеки, існують ризики, що підсилюються під час негоди на морі, і судна можуть зіткнутися з мінами.

Крім того, високі хвилі хоч і не створюють проблем для руху вантажних суден, чия вантажопідйомність у середньому становить приблизно 40 тис. т, проте є перешкодою для військових катерів, що їх супроводжують і забезпечують безпеку пересування суден із вантажами морським коридором.