Бюрократія шкодить агробізнесу: ТОП-6 проблем

23 травня 2022, 08:00 1106

Джерело фото: zambianguardian.com

Фермери та великі агрохолдинги в умовах заблокованих портів знаходять нові логістичні рішення, але на заваді стоїть застаріле бюрократичне законодавство.

Таку думку висловив СЕО брокерської компанії Spike Brokers Олександр Соловей в колонці на «Економічній правді»

Він вважає, що для стрімкого економічного розвитку необхідно вже зараз проводити зміни у законодавстві. Олександр Соловей назвав основні проблеми, які виникають в українських експортерів.

Проблема №1. Все ще дуже багато бюрократії та паперів

«До війни експортні партії акумулювалися у портах, куди товар звозився багатьма транспортними засобами. Там і проводилося оформлення на експорт. Зараз основна частина сільгосппродукції постачається на зовнішні ринки залізничним та автомобільним транспортом. І на кожен цей транспортний засіб необхідна окрема документація», — пояснив він. 

Проблема № 2. Втрата грошей через негнучкість і зарегульованість теперішнього митного законодавства

Олександр Соловей пояснює, що велика проблема — коригування на митниці раніше виданих експортних декларацій. Наприклад, контракт передбачає базовий вміст олії на рівні 44% на сиру речовину. Коли фактична олія становить більше 44%, то покупець платить премію, яка може сягати 5% від ціни контракту. 

«На жаль, на сьогодні супровідна документація дуже строга, детальна, любить штрафи і не любить змін», — додає він. 

Проблема №3. Застаріла бюрократична процедура укладання контракту

«Усім нашим експортерам необхідно обов’язково оформляти паперовий, підписаний з обох сторін, скріплений печаткою контракт. У той час як для європейців діє англійське або торгове право, згідно з яким достатньо домовленості електронною поштою. У результаті європейці не поспішають із тим, щоб підписувати контракт», — пояснює він і додає, що українці викручуються, створюючи свої нерезидентські компанії, й потім швидко між своїми компаніями роблять контракт на експорт.

Проблема № 4. Бюрократичне законодавство стримує розвиток зручних, логічних і креативних рішень для бізнесу

В умовах заблокованих портів виходом із ситуації могло би бути переміщення товару з України до портів інших країн і продаж уже з них. Але це неможливо в межах сучасного законодавства, заявляє Олександр Соловей. 

«Щоб перевезти товар за кордон, необхідно вже мати контракт на реалізацію. А у сьогоднішніх реаліях контракт неможливо підписати, оскільки не можна спрогнозувати логістику», — додає він. 

Тут знову часто допомагають нерезидентські компанії. 

Проблема № 5. Система, яка сприяє не економічному розвитку, а створенню можливостей для корупції та хабарництва

«У той час як Україна потребує швидкого і ефективного перезапуску економіки, а український виробник — коштів на проведення посівної, тривалість видачі довідки для товару щодо ГМО становить 7 днів. Усе має зачекати, поки інспектор зробить сертифікацію! Що отримуємо? Затримку із відвантаженням, отриманням коштів, проблеми з посівною. І в результаті — катастрофу для агробізнесу, зате хороші можливості для розвитку хабарництва», — пояснює експерт. 

Проблема № 6. Фактична відсутність презумпції невинуватості

«Українському виробнику для розвитку бізнесу необхідно ходити по мінному полю штрафів і санкцій. 

А коли ходіння по мінному полю набуває буквального значення, варто йти назустріч українському бізнесу. Виправляти ситуацію на рівні фундаментальних основ і підходів фіскальної та митної політики.

Українські виробники вже довели, що вони цілком готові свідомо, а не через примус, підтримувати державу. І державі також пора піти назустріч і ставитися до підприємців не як до злочинців, а як до свідомих громадян», — підсумував Соловей.