Банкіри: Найчастіше аграрії беруть кредити на поповнення обігових коштів

24 січня 2019, 09:00 2020

Найбільш поширені кредити серед сільгоспвиробників — на поповнення обігових коштів з терміном кредитування на 12 місяців з можливістю пролонгації.

Про це розповів заступник керівника управління малого та середнього бізнесу Київської обласної дирекції «Укргазбанк» Дмитро Геник в рамках воркшопу для українських виробників органічної продукції.

«Сьогодні всі банки заявляють, що займаються кредитуванням, але фактично в Україні кредитують максимум 5 банків. «Укргазбанк» кредитує 80% енергопроектів. Загалом має більше 19 програм кредитування, в тому числі і в агросекторі. Середня ставка наразі коливається, в залежності від ціни на гривню. Під кінець року національна валюта подорожчала і середня кредитна ставка складає 21%, але до того становила 19% річних», — зазначив Дмитро Геник.

За його словами, при кредитуванні в першу чергу банк має зважати на досить жорсткі рамки від НБУ, викликані ризиками інфляції та порушень, що були допущені під час кризи 2007-2008 років.

«Вимоги від банку при кредитуванні — діяльність компанії не менше ніж 18 місяців, наявність прибуткової фінансові звітності, стабільний фінансовий прибуток. Якщо він мінусовий, то банк не зможе підприємству надати кредитних коштів, навіть якщо це класний бізнес», — пояснює Дмитро Геник.


Даша Харченко, AgroPortal.ua