У людей-«опівнічників» знайдено генну мутацію

22 квітня 2017, 11:08 2057

Вчені Університету Рокфеллера виявили, що деякі люди, які довго не лягають спати у нічний час протягом певного періоду, мають варіант гена CRY1, що викликає уповільнення їх біологічного годинника.

Результат досліджень опубліковано в журналі Cell, повідомляється на сайті університету.

«Це досить суттєва генетична зміна і порівнянні з іншими мутаціями, які були пов’язані з порушенням сну і характерні лише для окремих сімей, що живуть у світі», —  каже провідний автор і керівник лабораторії генетики Університету Рокфеллера Майкл У. Янг.

Відповідно до результатів дослідження, мутація може відбуватися в певних групах населення з частотою одна людина серед 75.

Під час дослідження учасники залишалися в лабораторному помешканні протягом двох тижнів. Вони були ізольовані від всіх індикаторів часу і їм було дозволено їсти та спати, коли заманеться. Більшість піддослідних показали цілодобовий цикл «сон-неспання». Однак, люди, які страждали на розлади затримки фази сну, мали більш тривалі цикли, при цьому затримувалися також зміни температури тіла і гормональний рівень, які пов’язані з біологічним годинником.

Для більшості людей мелатонін (гормон, який допомагає регулювати сон) зазвичай збільшується близько 9 або 10 вечора, але у людей із затримкою фази сну більш високий рівень мелатоніну спостерігається близько 2 або 3 години ночі. Після цього були досліджені зразки ДНК піддослідних, і вчені виявили, що серед таких пацієнтів поширена мутація в гені CRY1.