Аграрний комітет схвалив законопроєкт, який вирішує проблеми ринку сільгосптехніки

17 лютого 2022, 14:19 583

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики підтримав прийняття в другому читанні та в цілому законопроєкту, яким вирішується низка проблемних питань на ринку сільгосптехніки щодо затвердження типу і отримання відповідного сертифікату для тракторів та інших типів техніки.

Йдеться про проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» (№6070-1 ), повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

В межах підготовлених змін до другого читання законопроєкту вирішуються не тільки проблеми, які виникли влітку минулого року з процедурою затвердження типу та роботою відповідних органів, які її здійснювали, а й створюється законодавча основа для подальшого оновлення нормативної бази в сфері технічного регулювання в АПК.

Законодавчо закріплюються поняття «органи затвердження», «технічні служби», вирішується питання щодо повноважень Мінагрополітики в сфері технічного регулювання, визначаються основні вимоги до органів затвердження, їхні функції та обов’язки.

«Підготовлений робочою групою та підкомітетом проєкт закону до другого читання не просто вирішує поточну проблему з призначенням органів затвердження, а фактично створює законодавчий фундамент для подальшого оновлення технічних регламентів, процедури затвердження типу для тракторів і окремих видів техніки», — зазначає заступник генерального директора УКАБ з адвокації Олег Нестеров.

Окрім цього, цим законопроєктом на законодавчому рівні закріплюється можливість дилерів сільгосптехніки здійснювати відомчу реєстрації нової техніки, яку вони реалізують аграріям.

«Дана ініціатива вже неодноразово пропонувалась УКАБ, і її реалізація дозволить офіційним дилерам здійснювати відомчу реєстрації с/г техніки під час продажу її аграріям. По суті, придбавши новий трактор у дилера, аграрій не повинен буде їхати в управління Держпродспоживслужби, а зможе прямо на місці поставити трактор на облік. Окрім цього, Держпродспоживслужба матиме змогу направити додаткові ресурси на моніторинг і контроль ситуації з вживаною технікою, самоскладами. Після законодавчого закріплення положень ініціативи, ще будуть необхідні певні зміни на рівні постанов уряду, проте загалом очікувані нововведення слугуватимуть позитивним сигналом для роботи ринку техніки», — додає Олег Нестеров.