Урожай рису не покриває витрати фермерів Одещини

07 жовтня 2023, 09:22 1642

Аграрії Ізмаїльського району Одещини наприкінці вересня – початку жовтня почали збирати рис. Цьогорічний урожай (попередньо 6-7 т/га) не покриє витрат фермерів.

Про це розповів голова Кілійської громади Вячеслав Чернявський агенції «Юг.Today».

За його словами, наразі два рисових господарства вже розпочали збирати культуру. Три підприємства ще не приступали до жнив. Всього під рис у Кілійській громаді фермери відвели близько 3 тис. га.

«Урожай рису цього року поганий, якщо враховувати витрати аграріїв на вирощування «білого золота». Зокрема, один гектар фермеру коштує 110 тис. грн. А сама сировина сьогодні вартує 30 грн/кг, тобто ціна однієї тонни рису з поля становитиме 30 тис. грн. Таким чином, близько 3,5 т рису потрібно зібрати аграрієві, щоб покрити витрати в розмірі 110 тис. грн на його вирощування», — підрахував Вячеслав Чернявський.

Аби отримати білий рис, за його словами, сировина повинна пройти переробку на заводі, що передбачає також певні витрати. З 7 зібраних тонн вийде максимум 4 тонни білого рису. 

«Таким чином, дохід аграрія виходить не більше 1,5 т/га білого рису, якщо не враховувати витрати на переробку, зберігання, перевезення. Підприємство вийде в «нуль» в кращому випадку», — додає він.

Голова Кілійської громади підкреслює, що цього року ціна сировини буде високою порівняно з довоєнною, але й вона не може відшкодувати витрати на оплату електронергії та води. 

Вячеслав Чернявський зазначив, що через високу стартову ціну сировини на полицях магазинів кінцевий продукт (білий кілійський рис) може обійтися покупцеві в середньому 70-80 грн. Звичайно, є гірші китайські сорти, які можуть коштувати і 40 грн за кілограм.